發新話題

會員感想和得著分享

本主題由 DrHorse 於 2023-5-27 15:43 關閉
轉眼間原來已經加入了馬迷會兩年, 自己本身不知不覺間原來亦已經賭馬近20年, 其實聽說了drhorse這個名字十多年, 不過從未有過深入認識, 直到兩年前先喺機緣際遇下加入了馬迷會, 並且對dr.有更深入的了解.

回顧返我自己呢20年, 當然有贏有輸, 贏的時候可以贏好多但係輸的時候亦可以輸得好甘, 漸漸發覺自己的方法好唔穩定, 同埋好似去到一個樽頸位明顯停滯不前, 所以非常希望加入呢個會可以比自己一啲新?元素衝擊下, 睇下有冇機會可以去改善自己的刨馬同埋投注方式, 第一年唔知點解好似只係抱住觀摩的心態去學習, 學到的方法亦冇特別去加以研究及應用, 仍然停留喺一知半解的階段, 所以自己仍然係繼續贏下輸下, 明顯仍然冇乜改善, 繼續只係睇到其他會友不停地贏錢, 心入面不停諗點解會咁呢, 究竟邊度出錯呢, 但係又其實冇認真去探究一下人地真正贏錢的原因.

直到第二年的下半季, 我開始覺得喺自己揀馬膽上面更加越嚟越唔穩定, 直頭好似變到亂嚟咁樣, 冇進步不特止仲好似越黎越差, 亦好似冇乜得著, 時間亦浪費左, 所以開始決定痛定思痛, 完全去學習dr. 的選馬同研究方法同步驟, 終於喺dr.無私的分享下有一個比較有系統的方法同程序去度馬買馬, 同埋點去揀選適合的場次先去出擊, 雖然到季尾仍然未有啲咩嘢代表作, 但係已經感覺到自己喺選馬膽上面有啲進步, 起碼知道自己呢場點解贏點解會輸, 唔會輸完都唔知咩事, 可以知道自己邊到出錯從而中唔到呢一場.

最後真係要衷心多謝dr. 師傅呢兩年黎耐心的教導, 希望嚟緊新一季可以喺度可以貼出我的代表作為報答dr.的悉心指導, 我會繼續努力進步唔會令你失望的, 我真係好期待新一季的來臨, 希望dr.唔好嫌棄我哋, 繼續帶領我哋去贏錢

P.S. 以下條飛係我其中一條幸運地跟足dr.的方法去投注並命中(其實都少少似係跟d唔跟d), 我期望並相信接下來的日子唔需要再靠幸運去咁啱跟到dr.的方法, 而係可以每一場投注之前都跟足rules去投注贏錢

附件

Jordon 乃筆者最後一屆的 student, 所以誠請他為這帖收官.
各位觀眾, 江湖再見.
駿薈馬迷會 facebook 專頁
https://www.facebook.com/drhorsehk/

不知不覺賭馬30幾年了,以前成日聽D老人家講:馬場專收叻仔.
可惜我從來都唔信,我只信事情真相,例如自己投注馬匹係真輸實力自己高估了,還是意外同形勢影響了結果,我每次輸了都會去尋求答案.
記憶中未夠18歲已經開始研究跑馬,第1次聽同學講好易中好易贏錢,結果當然輸了,第1次買馬仲要買熱門位置,從那次開始不再盲目相信貼士.
多年前係網上有個名人經常自稱賭馬好叻既人攪網聚,當時心想睇下咩料,睇下有冇機會偷下師,可惜失望了.
雖然當時本身賭馬都唔算太差,季季贏錢唔算係咩問題,當日我問了名人來緊賽事其中1隻馬出賽機會如何看法,可惜答案同我想法相差太遠,
名人睇法同普通馬迷一般,當然後來那匹馬爆冷成功.
聚餐前同好多馬迷交換名片,餐後名人提出賣貼士,本人當時回答考慮一下離開了.
回去後從一張名片中看到了[駿薈馬迷會],現在回想還是不枉此行,當時好奇上去望下,希望可以學到本人不足之處.

早期心境好矛盾,又怕出名又想學下野,最後都係做個平凡人最好.
過了一季馬季認識了好多人,從其他人口中得知了Dr Horse賭馬好勁經常中,剛好DR新馬季前收會員,心想機會難得一定要去參加.
剛加日時,學習睇試閘做5項,雖然功課可能比較多,但真的進步更多了,刨馬時間比以前少了又易中了.
後來過了1季又離開了,離開主要自己想試下獨力去刨馬,經過多季發覺非常困難,刨馬時間花費太多,沒配套1人能力有限,除非只集中1-2場賽事.
闖了多季又回來了,感覺這裡比以前配套多了,方法更多了,贏錢更易了,花費時間更少了.
現在年齡大了,沒太多精力可以浪費了.
希望DR身壯力健繼續帶領我們搶劫馬會
係樹賭馬贏錢真係好容易.

「路遙」是舊會員,未寫過會員感想就重開讓他寫寫唄。
駿薈馬迷會 facebook 專頁
https://www.facebook.com/drhorsehk/

「馬後炮 」--- 近期睇到呢句片語, 覺得有啲人用呢個詞匯有啲奇怪 , 究竟呢個詞匯的意思係乜嘢呢 ? 我文化水準低 , 唯有上網查下呢個解釋 。
百科百度的解釋係 :比喻事後採取措施,無濟於事,或者事情已經發生,才說自己有先見之明,說自己早料到事情的結果會是這樣,指人們主觀認識和行動落後於客觀實際的某些情況。

經常有人採用這個詞會來指點他人 。 什麼事後飛 、 什麼有料就早啲出 。 究竟係佢哋的中文水準低 , 定係吃不到的葡萄呢? 如果一個人空口講白話 , 說自己早料到事情的結果會是這樣, 又無憑無據 , 那就真是馬後炮 。 但一些會員中了馬後 , 貼出嚟畀大家分享他的喜悅 , 又或者道出了他學以致用後心得 。貼飛正好說明事前他已經知道結果是這樣的 , 那算是馬後炮嗎 ?我哋一向對於吃不到的葡萄的人的說話嗤之以鼻 。 算吧啦 ! 臨淵羨魚 , 不如退網捕之 。 咁簡單的一個道理 , 那些人也不了解 。 與其只會在網上詆毀他人 , 不如自己好好做好自己?功課 , 在馬會上 賺取金錢吧 !
話說馬後炮 , 我又有感而發 ,真係想馬後炮鍋 。 多年前參加為會員 , 多謝DR 的多年教導 , 但小弟 一直未能把握DR 工具的應用 , 錯完又唔知點去改 , 改咗又唔知自己啱唔啱 , 又唔知點樣去問 。 慶幸今季DR 可以經常賽後替我們對話補習 , 確實令小弟對刨馬的方法有更深的領會 。 當然自己仍有好多錯處及陋習要改 , 但自問已經可以把握 一些竅門 。 那麼相比我未做會員之時與現在的狀況 , 可以用現時最流行的用語 「 浴火重生 」 來形容。 「 事情已經發生,才說自己有先見之明,說自己早料到事情的結果會是這樣」--「 浴火重生 」 。 那你可說我的眼光是馬後炮吧 ! 因為我冇辦法證明事前我係咁諗 。
好了 , 到了季尾 只剩下四場賽事, 希望大家能夠贏多啲 。 為自己爭取更多的財富, 還有知識上的財富吧 !  相信在普通會員區的會員也得益不少吧 !在此再衷心多謝DR多年的教導 。
Loser in learning. Failed

終於馬季結束了,突然有種空虛感覺。
有馬跑的日子特別覺得充實,雖然刨時覺得辛苦,但獲得收穫時非常有成功感。
如果以前我只會選擇刨1-2場作主力出擊,依傢有了DR配套既幫助刨3-4場以上唔算太難同花太多時間,
變了選擇更多方式去過關或太彩池投資。
非常感激DR今季的教導
希望下季還可以跟隨DR步伐一起向前走,一人能力有限,如果有人在你身旁扶持一下,
相信只會走得更遠更穩健。
真希望馬季盡快來臨,又可以開始尋寶了

發新話題